Warning: Declaration of HeadwayTraditionalFonts::query_fonts() should be compatible with HeadwayWebFontProvider::query_fonts($sortby) in /customers/6/4/1/tandartsenpraktijkenbouuaert.be/httpd.www/wp-content/themes/headway/library/fonts/traditional-fonts.php on line 21 Warning: Declaration of HeadwayNavigationBlockOptions::modify_arguments($args) should be compatible with HeadwayVisualEditorPanelAPI::modify_arguments($args = false) in /customers/6/4/1/tandartsenpraktijkenbouuaert.be/httpd.www/wp-content/themes/headway/library/blocks/navigation/navigation.php on line 507 Warning: Declaration of HeadwayContentBlockOptions::modify_arguments($args) should be compatible with HeadwayVisualEditorPanelAPI::modify_arguments($args = false) in /customers/6/4/1/tandartsenpraktijkenbouuaert.be/httpd.www/wp-content/themes/headway/library/blocks/content/content.php on line 741 Warning: Declaration of HeadwayWidgetAreaBlockOptions::modify_arguments($args) should be compatible with HeadwayVisualEditorPanelAPI::modify_arguments($args = false) in /customers/6/4/1/tandartsenpraktijkenbouuaert.be/httpd.www/wp-content/themes/headway/library/blocks/widget-area/widget-area.php on line 124 Warning: Declaration of HeadwaySlideDeckBlockOptions::modify_arguments() should be compatible with HeadwayVisualEditorPanelAPI::modify_arguments($args = false) in /customers/6/4/1/tandartsenpraktijkenbouuaert.be/httpd.www/wp-content/themes/headway/library/blocks/slidedeck/slidedeck.php on line 165 Warning: Declaration of SliderPlusBlockOptions::modify_arguments($args) should be compatible with HeadwayVisualEditorPanelAPI::modify_arguments($args = false) in /customers/6/4/1/tandartsenpraktijkenbouuaert.be/httpd.www/wp-content/plugins/headway-sliderplus/block-options.php on line 12 Tandheelkundige info | Tandartsenpraktijken Boúúaert

Tandheelkundige info

Deze pagina is nog zeer onvolledig en wordt regelmatig aangevuld!

Op deze pagina zullen wij proberen alle aspecten van de tandheelkunde te belichten en U hiermee als patiënt zo volledig mogelijk informatie verstrekken, om wegwijs te raken in alle aspecten én behandelingen binnen de tandheelkunde. Tandheelkunde is het laatste decennium danig geëvolueerd naar een meer gespecialiseerde discipline.  Waar voorheen een tandarts bijna alle aspecten van de tandheelkunde behandelde, spreken we de laatste jaren meer van specialisten, gespecialiseerd in een welbepaald gebied van de tandheelkunde. Dit is een tendens die zich voordoet in de gehele medische wereld en een gevolg is van onze steeds meer geëvolueerde gezondheidszorg. U als patiënt bent betrokken partij: het gaat om Uw behandeling; dus mocht U vragen, suggesties of andere informatie wensen laat ons dit weten via de “reacties” 

HISTORIE
Tandpijn is van alle tijden, zolang de mensheid bestaat, en er zal wel altijd iemand geweest zijn die de anderen daar in wilde helpenVele voorbeelden of getuigenissen uit de geschiedenis zijn bewaard gebleven; dit allemaal aanhalen zou ons te ver leiden. Toch eentje wil ik U niet onthouden.


fig 1.  Toen tandheelkunde nog een feest was! Jan-Karel Boúúaert (° Brugge 1821 – † Gent 1879) ” Gents Tandmeester en Reizend koopman in Kruiden”.

Inderdaad een grootoom van tandarts Eddy-Felix Boúúaert, hierboven afgebeeld, toen de “tandmeesters” per koets van jaarmarkt naar jaarmarkt trokken om de mensen te helpen met hun tandproblemen. Meestal werden toen tanden getrokken, soms met verzachtende kruidendrankjes, doch meestal met hevig geschreeuw van pijn.  Het geschreeuw werd overstemd door de muziek van een klein muziekgezelschap – dat meereisde of ter plaatse aanwezig was – en er lustig op los speelde. Gelukkig is het in onze tijd helemaal anders – de muziek is nu achtergrond- in plaats van voorgrondgeluid.

I.  INLEIDING

De mond is het werkterrein van twee beroepsgroepen, namelijk de tandarts en de mond- en kaak arts.
Een mond- en kaakchirurg ook nog maxillo-faciaal chirurg of stomatoloog genoemd houdt zich voornamelijk bezig met chirurgische ingrepen en is verbonden aan een kliniek.
Een tandarts houdt zich bezig met behandelingen in de verschillende deelgebieden binnen de tandheelkunde als daar zijn:
– de conserverende tandheelkunde: zoals het woord het zelf zegt: op een conserverende manier herstellen van gebitselementen. Hiertoe behoort ook de endodontologie of de specifieke behandeling der wortelkanalen (endo) van de tand.
– de esthetische tandheelkunde: restaureren van gebitselementen waar iets meer aandacht aan de esthetiek wordt besteed
– extracties: daarmee bedoelen we het verwijderen van gebitselementen om uiteenlopende redenen.
– de prothetische tandheelkunde: hierin onderscheiden we de vaste prothetiek en de uitneembare prothetiek.
– de parodontologie of de behandeling van alles want zich rond (para) de tand bevindt. Vooral dus tandvleesproblemen.

– temporomandibulaire gewrichtsklachten (TMJ-klachten): kaakgewrichtspijnen, tanden klemmen en knarsen
– de orthodontie: dit is het corrigeren van een afwijkende tand stand zowel bij héél jonge kinderen (de vroege behandeling), kinderen én volwassenen.
– de tandheelkundige behandeling van snurk – en apneuproblemen. Relatief jonge specialiteit in Europa binnen de multidisciplinaire behandeling van OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom).

Elk van deze gebieden, met zijn specifieke behandelingen zullen we aansnijden in het verder verloop van deze pagina.

II. CONSERVERENDE of OPERATIEVE TANDHEELKUNDE : verzorging van cariës door vulling met composiet.

1. Opbouw van de gezonde tand.
Alvorens dit deelgebied van de tandheelkunde te belichten is het niet onbelangrijk U te informeren wat nu een gezonde tand is.

tandartsbouuaert3   fig 2. een gave, gezonde tand met al zijn onderdelen      

2. Tandbederf of tandcariës.
Cariës is een infectieuse, overdraagbare en multifactoriële ziekte met een belangrijke dieetgebonden ondertoon.
Cariës ontstaat door het samenspel van “cariogene” bacteriën, suikers uit de voeding en het tandoppervlak zelf.
Het is nog altijd een zéér veel voorkomende ziekte. Regelmatige controles door een tandarts samen met een gezonde suikerarme voeding en een goede mondhygiëne kunnen er toe bijdragen dat tandbederf wordt teruggedrongen.
tandbederf1         >>>>>>>>        fig 3. Van beginnend stadium naar extreme vorm van tandbederf

3. Mondzorg in de pedodontie of kindertandheelkunde
3.1. Inleiding
Cariës is ontkalking door inwerking van zuren die door bacteriën geproduceerd worden in aanwezigheid van suiker.
Cariës is van alle leeftijden, en niet in het minst bij kinderen. ondanks de vooruitgang in de tandverzorging, door betere mondhygiëne én het gebruik van fluoride, is de situatie nog altijd verre van ideaal.
3.2. Voorkomende aandoeningen
– Cariës – ” zuigflescariës ” of vroegtijdige cariës bij kinderen.
Oorzaak is het overmatig gebruik van suikers (koolhydraten) tijdens lange periodes. Typisch bvb zijn de gewoonte om fopspeen in honing te steken en/of zuigfles met grenadine, cola, fruitsap en suikerwater geven.
Vaak geven ouders de schuld aan de “antibiotica” die het kind heeft genomen. Antibiotica kunnen mede verantwoordelijk zijn voor zover het gaat om siropen die vaak suikers bevatten; behalve de tetracyclines waarvan bewezen is dat toediening voor de leeftijd van 8 jaar belangrijke tandverkleuring veroorzaken.
Behandeling: bij vroege diagnose, ook door de huisarts en of de kinderarts, kunnen de letsels beperkt worden en is een klassieke behandeling in de stoel nog mogelijk.  Uitgebreide cariës toestanden bij kleine kinderen worden best behandeld onder algemene anesthesie (Narcodontie).
-Tanderosie
Definitie: tanderosie is het verlies van tandweefsel door rechtstreekse inwerking van zuren op de tanden; de tanden zien er meestal nog zeer goed uitzien.
Oorzaak: zuren die van endogene (eigen, zoals reflux en frequent braken) exogene (vreemd zoals frisdrank, alcopops of snoep) oorsprong zijn. Frisdranken zijn ín, maar hieraan zijn gigantische hoeveelheden zuur toegevoegd voor de frisse smaak; ook de enorme hoeveelheid suiker om het zuur te maskeren zijn een grote boosdoener. Als je dan toch frisdrank wil drinken vermijd lang contact met de tanden – drinken met een rietje, of erna spoelen met water.
– gingivitis of tandvleesontsteking
Komt nog te veel voor bij kinderen door het gebrekkig poetsen.  Grondiger, langer en frequenter poetsen biedt onmiddellijk een oplossing.
– traumatologie
In het melkgebit: komen meer luxaties (verplaatsingen) expulsies (losgerukt) of intrusies (naar binnen geslagen) dan fracturen voor, te wijten aanhet zachte jonge bot.
Luxaties met beperkte mobiliteit hoeven alleen een follow-up, idem voor intrusies, dit in verband met een mogelijk later optreden pulpanecrose of zenuw afsterven.. Losgerukte melktanden hoeven NIET herplaatst te worden bij definitieve tanden kan men dit wel proberen. Bij extreme mobiliteit van melktanden kan extractie aangewezen zijn.
Bij definitieve tanden treden meer fracturen op – vooral van de boven fronttanden. De behandeling is afhankelijk of er een zenuw expositie is of niet. Bij zenuw expositie is er een wortelkanaalvulling aanbevolen (endodontie), zonder zenuwexpositie moet zo snel mogelijk het dentine (tandbeen) afgesloten worden met een wondverband of definitieve vulling.
Is een tand volledig losgerukt – bewaar de tand in melk of in de mond van de patiënt – en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.  De tand kan teruggeplaatst worden, zal echter gespalkt moeten worden en een wortelkanaalvulling vereisen.
Tongpiercings brengen niet alleen een niet verwaarloosbaar bloedings- en infectierisco met zich mee, maar ook een reëel risico op fracturen van gebitselementen.  Een minder agressief alternatief: een plastic bolletje.

Besluit: ook nu nog moet benadrukt worden dat de verzorging van het melkgebit belangrijk is, immers de laatste melktanden wisselen pas rond de leeftijd van 12-13 jaar.

fig 4. chronologisch de doorbraak van het melkgebit en wissel

3.3 Mondonderzoek                                               
Bij routine controles door de tandarts – zesmaandelijks is aangewezen en ook gepromoot door het RIZIV – wordt er vooral aandacht besteed aan:
– het tandvlees: rood, gezwollen ?
– mondslijmvlies: zwelling, fistel, aft?
– tanden: cariës, verkleuring, beweeglijkheid, barstjes,verstoorde vorm, stand ?
– Mondverzorging: hierboven werd al aangehaald dat melktand verzorging geen luxe is doch noodzakelijk.

Het kan het kind vertrouwd maken met de tandheelkundige behandeling. Niet behandelen van melktanden omdat ze toch wisselen is een fout idee, vroegtijdig verlies of destructie kan nl. leiden tot een foute tand stand
in het definitief gebit.
3.4 Tandpreventie
Naast een controle over de voeding – beperken van de suikers – zijn de dagelijkse poetsbeurten na elke maaltijd, gedurende minstens 3 minuten heel belangrijk. Ik hoor de ouders al zeggen: mijn kind eet ’s middags
op school en kan zijn tanden niet poetsen! Dan moet ik zeggen: geef mij één reden waarom dit niet zou kunnen. Inderdaad de infrastructuur in de meeste scholen is er niet op uitgerust om massaal de leerlingen een
tandpoetsbeurt te garanderen – waarom kan dit in de Noord Europese landen (Scandinavië) wel? Fluorbehandeling (F): hoewel het soms in twijfel wordt getrokken , moet het nog steeds worden aangeraden.
Ik baseer mij daarbij nog altijd op een studie uitgevoerd door Mevrouw Boúúaert – Germonprez Ingrid uit 1976.
Aanwijzingen over het gebruik van fluortabletten bij kinderen:
– 3 maanden tot 3 jaar: 1 tablet van 0.25mg per dag (als het drinkwater < 0.03 ppm F bevat)
– 3 tot 6 jaar: 1 tablet van 0.25 mg 2 x per dag
– < 6 jaar: 1 tablet van 0.50 mg 2 x per dag.
Een derde pijler van de tandpreventie zijn de “sealings” , verzegeling van de groeven van definitieve tanden om te voorkomen dat voedselresten in deze diepe groeven van een tand acherblijven.
Tot slot wil ik nog opmerken dat onze overheid heel veel geld ter beschikking heeft gesteld om tandpreventie en tandverzorging te promoten door de tandbehandelingen  van kinderen tot 18 jaar gratis te maken – althans volledig terugbetaald door het ziekenfonds.  Hierin volgen we dan weer onze Scandinavische medemens.
3.5 Valstrikken bij het routine mondonderzoek
– niet wachten op pijn: een eerste contact met de tandarts voor een pijnlijk probleem moet vermeden worden.
Beginnende tandletsels opsporen is beter dan te wachten tot men pijn heeft, immers in veel gevallen evolueert tandbederf heel langzaam.  Pijn betekent meestal een erg gevorderd tandletsel.  Röntgenfoto’s zijn heel belangrijk in het opsporen van beginnende cariës of niet met het blote oog zichtbaar tandbederf.

caries2 fig 5. de op Rx ontdekte cariës (pijl) was niet te zien in de mond.

4. Mondzorg bij definitieve dentitie
Wat hiervoor allemaal is verteld voor de melktanden is in grote mate door te trekken naar het definitieve gebit.

Toch zijn er een aantal verschillen, de belangrijkste is de behandeling van het wortelkanaal of “endodontie”.

4.1 Mondonderzoek – Mondhygiëne
Evenzo als bij kinderen wordt aangeraden halfjaarlijks een mondonderzoek te laten gebeuren, of toch minstens jaarlijks, en dan mét bijhorend röntgen onderzoek (hier ook weer moedigt het RIZIV aan door speciale honoraria).
Het belang van een röntgenologisch onderzoek kan niet genoeg in de verf gezet worden omwille van redenen hierboven aangehaald en nog maar eens duidelijk met fig 6.

 fig 6. duidelijke cariëshaarden te zien op Rx, verscholen onder amalgaamvulling
Om er een goede mondhygiëne te kunnen op nahouden – poetsen na elke maaltijd, minstens 3 minuten – is een goede tandenborstel onontbeerlijk. Het aanbod is enorm, elk test er de beste uit.  Als men een harde poetser is best een minder harde borstel. Tandenborstels reinigen de buitenoppervlakken van de tand niet tussen de tanden daarvoor heeft men flossdraad, ragers en tandenstokers op de markt gebracht. Een electrische tandenborstel is zeker geen overbodige luxe.
Tandpasta, ook hier is er voor elk wat wils. Naast de fluorhoudende tandpasta – noodzakelijk voor kinderen tot 12 jaar – zijn er tandpasta’s voor gevoelige tanden, tandpasta’s die tandsteenvorming remmen, tandpasta’s met enzymen, tandpasta’s tegen ontstoken tandvlees.  Als laatste de tandpasta’s die “witter maken” – opgepast meestal geven ze niet het resultaat dat je ervan zou wensen – erger nog ze bevatten sterk schurende middelen en maken het tandoppervlak ruw.
Slot: er bestaat geen ” beste tandpasta ” .
4.2 Tandvullingen
Als is vastgesteld dat een tand tandbederf vertoont moet deze hersteld worden. Dit betekent dat alles wat bederf is moet weg geboord worden, zo bekomt men een propere “caviteit” die moet opgevuld worden met een tandvriendelijk vullingsmateriaal.  In onze praktijk wordt uitsluitend nog gevuld met “composiet”, een kunsthars in de kleur van de tand.
Algemeen gezien zijn er 3 soorten vullingsmaterialen Composiet (kunsthars), Glasionomeer (mix van composiet met glaspartikeltjes) en Amalgaan (zilver).  Natuurlijk is composiet het mooist (kleurecht, redelijk slijtvast en neutraal). Glasionomeer is het veiligst in een diepe caviteit tegen een gevoelige zenuw doch is minder slijtvast.  Amalgaam  (AA) is het oudste vullingsmateriaal, veruit het sterkst maar kent allergieën en bij grote restauraties minder mooi.
tandverkleuring treden op.
  fig 7. kies en voorkies met elk een klassieke 2-vlakscaviteiten na het uitboren van alle tandbederf.

  fig 8.  Amalgaam- versus Composietvulling
Logischer wijze kan men zich nu de vraag stellen wat als ” tandbederf veel te diep is, kan dan nog normaal gevuld worden. Neen, want in een tand bevindt zich ook een zenuw en bloedvaten (pulpa) die moet men op een bepaald moment tijdens het boren tegenkomen. Het pulpaweefsel moet dan worden verwijderd en is een wortelkanaalvulling nodig.  Hier komen we binnen het werkterrein van onze collega “endodontoloog” specialist in de endodontie of wortelkanaalbehandeling Mark Heerinckx.
4.3 Endodontie of wortelkanaalbehandeling.

 fig 9. verschillende stappen tijdens een ontzenuwing                            .  fig 10. rubberdam
De wortelkanaalvulling heeft tot doel te vermijden dat de bacteriën uit het tandbederf van de kroon verder doordringen naar het wortelkanaal en zelfs tot voorbij de wortelpunt in het kaakbeen. In veel gevallen zit het tandbederf al tot de zenuw en ontstaat er een hevige spontane pijn. De ontsteking kan zelfs al zover gevorderd zijn dat er al een ontstekingshaard zichtbaar is onder de wortel in het kaakbeen.
Na een lokale verdoving wordt de tand geïsoleerd van de rest van het gebit door een rubberdam of cofferdam (fig 10).  Vervolgens wordt alle tandbederf verwijderd en wordt er gezocht (al of niet met behulp van een microscoop) naar de toegang tot de zenuwkanalen.
Na verwijdering van de zenuw en de bloedvaten worden de kanalen gereinigd en veelvuldig gespoeld met ontsmettingsmiddel. Als de kanalen voldoende gereinigd zijn worden ze opgevuld met gutta percha (soort rubber). Af en toe worden er tijdens de behandeling Rx-opnames gemaakt om na te gaan of de zenuw volledig tot aan de wortelpunt is verwijderd.
Het slagingspercentage is door de nieuwste materialen en technieken én uitgevoerd door een specialist verhoogd tot 95%; indien er vooraf al een ontstekingshaard aanwezig is aan de wortelpunt daalt het tot 85%.
Na de wortelkanaalvulling rest nog de kroon vulling en de tand is klaar voor genezing.
Elk van onze patiënten die een wortelkanaalvulling moeten ondergaag krijgen vooraf een brochure met uitgebreide uitleg over de behandeling.
5. Röntgenfoto’s bij de tandarts.
In de tekst hierboven is al een aantal keer het woord Röntgen foto vermeld. De Röntgen foto’s zijn een zeer belangrijk diagnostisch middel in de tandheelkunde.
We hebben 3 soorten:
– de intraorale foto’s (in de mond)
– de panoramafoto (beeld van het volledige gebit of OPG)
– de Tele opname (of schedelprofiel foto)

Rx10                           
fig 11. intraorale opname                      fig 12. Tele opname                           fig 13. Panorama opname
Hierna volgen enkele voorbeelden van intraorale Rx – opnames om het diagnostisch belang te benadrukken.
Bitewing of intraorale opname van een groep tanden in boven en onderkaak samen.

Rx1     fig 14. Bitewing       Rx2  fig 15. wortelpuntontsteking

Rx5    fig 16. melktand met daaronder de definitieve opvolger  Rx4 fig 17. ingesloten wijsheidstand

Dit is slechts een greep aan mogelijke beelden die tot onzer beschikking staan om een juiste diagnose te stellen.

III. TANDEXTRACTIES ALGEMEEN EN SPECIAAL

Soms is het onmogelijk nog een tand te redden, noch met vulling noch met kronen, en moet de tand getrokken (geëtraheerd) worden. We kunnen een onderscheid maken tussen een gewone extractie of een gecompliceerde, misschien zelfs chirurgische extractie.
Chirurgische extracties worden bij voorkeur uitgevoerd door een mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA-arts). Afhankelijk van de uitgebreidheid van de extracties kan dit onder lokale verdoving of onder narcose tijdens een dagopname.
Speciale voorzorgen dienen genomen te worden bij patiënten met een uitgebreid medicijn gebruik.  Alle in te nemen medicamenten moeten vooraf vermeld worden op het anamneseformulier tijdens de eerste consultatie.
Bij ingewikkelde extracties wordt meestal een spoelmiddel, een pijnstiller en een antibioticum voorgeschreven, dit om napijn en eventuele ontsteking na de extractie te voorkomen.  De medicatie start men best meteen voor dat de verdoving is uitgewerkt (2 tot 4 uur).
Eventuele na bezwaren die kunnen optreden na het verwijderen wortelresten en/of tanden en kiezen:
– napijn gedurende 3 tot 5 dagen
– dikke wang
– koorts
– beperkte mondopening (trismus)
– moeilijk slikken en keel- en oorpijn
Deze bijverschijnselen zijn geen reden tot ongerustheid; tenzij de klachten toenemen in plaats van afnemen. Volg zorgvuldig de nazorg instructies die de behandelende tandarts U geeft. Tandextracties van door- gebroken tanden worden niet terugbetaald door het ziekenfonds tussen 18 en 55 jaar.

IV. ESTHETISCHE TANDHEELKUNDE

Facings

tandartsbouuaert1  fig 18. facing in composiet of porselein

tandartsbouuaert2  fig 19. facings en volceramische kronen.

Wenst U witte tanden? Stoort het spleetje tussen uw tanden? Wil U een afgebroken tand laten herstellen?
Facings bieden een oplossing.  Men heeft twee soorten facings: een laagje composiet vulmateriaal of een schildje van porselein.
– Composiet facings kunnen aangebracht worden in één zittijd. Dergelijke facings gaan 3 tot 5 jaar mee. Roken, koffie  en thee kunnen het composietmateriaal verkleuren. Het materiaal is ook onderhevig aan slijtage of beschadigen door nagelbijten of tanden knarsen. De kosten ervan zijn lager dan voor een porseleinen facing.
– Porseleinen facings of schildjes: de behandeling gebeurt in verschillende zittijden: afdrukname voor de vervaardiging in een tandlabo en vervolgens in een tweede zittijd plaatsing. Deze facings zijn sterker en ook kleurvaster.
Specifiek werkterrein van onze collega Liesbet Verhiest!

V. PROTHETISCHE OF RESTAURATIEVE TANDHEELKUNDE.
Bent u om een of andere redenen één of meerdere tanden kwijtgeraakt, geen nood de tandheelkunde van vandaag biedt U tal van mogelijkheden om Uw kauwfunctie te herstellen.
Er zijn drie grote groepen van protheses: de vaste niet uitneembare prothese en de “losse” uitneembare prothese. Een derde soort noemt men de hybrideprothese omdat het een combinatie is van de eerste twee (de prothese is uitneembaar maar heeft een supplementair verankeringssysteem waardoor die vaster zit dan de klassieke uitneembare prothese).

Belangrijke opmerkingen vooraf:
– na de extractie van één of meerdere gebitselementen is het altijd aangewezen om voldoende tijd te gunnen 
aan het tandvlees en het bot om te genezen, vooraleer U start met de restauratie; Uw tandarts zal U daarbij adviseren – ook hier geldt de regel  “haast en spoed is zelden goed”.
– tandprotheses zijn slechts terugbetaalbaar – tenzij er grondige medische redenen zijn -vanaf 55 jaar en dan enkel voor de uitneembare prothese (in zijn meeste eenvoudige vorm), ongeachte het aantal tanden dat moet vervangen worden

1. Uitneembare prothese: hier weer zijn er drie onderverdelingen:  de volle -, de partiële -, of de skeletprothese.

1.1 De volledige gebitsprohese. Bij die patiënten waar geen eigen tanden meer aanwezig zijn.
  fig 20. volledige gebitsprothese voor boven en onder kaak.
1.2 De partiële gebitsprothese.  Bij patiënten die slechts enkele tanden ontbreken.
  fig 21. partiëel gebit van drie tanden.
Dit soort protheses heeft als nadeel:
a) is volledig in kunststof dus altijd volumineuzer om redenen van sterkte, en
b) draagt
 (afgesteund) op het tandvlees.
Doordat het tandvlees (of mucosa) levenslang onderhevig is aan verandering (vnl. resorptie of 
terugtrekken) zijn geregeld aanpassingen van de kunststof nodig, anders ontstaan irritaties onder de vorm van drukpunten.
c) De pasvorm en daardoor ook het verdragen van de prothese zijn minder goed. Er bestaat iets beters, zie verder de skeletprothese of frame prothese.

De ziekenkas tussenkomst is gebaseerd op dit soort protheses!
1.3 De skelet- of frameprothese
In vergelijking tot de vorige groep van partiële protheses zijn een paar wezenlijke verschillen die vooral het comfort voor de patiënt verbeteren.
– de bases van de protheses zijn uit een CrCo (Chroomkbalt) legering gegoten waardoor de prothese quasi onbreekbaar is (enkel tanden uit de kunststof kunnen afbreken). Er is ook veel minder materiaal nodig om de tanden te dragen.
– een belangrijk voordeel verder: de basis – het “skelet” steunt op de tanden, waardoor minder druk op de mucosa komt, minder kans op drukpunten.
– de klemmen rond de tanden zijn gegoten en geven dus meer houvast (retentie) aan de prothese. De klemmen zijn vormvast en vervormen niet zoals bij de klassieke “kunststofprothese”.
Éen nadeel moeten we  vermelden – het kost aanzienlijk meer dan de gewone prothese, zonder tussenkomst van het ziekenfonds.

  fig 22a. frameprothese (skeletprothese) boven   prothese3  fig 22b. frameprothese (skeletprothese) onder

2. Niet-uitneembare vaste prothese
Wat zijn niet uitneembare restauraties en soorten.
Het woord zegt het zelf “niet uitneembaar” dit betekent niet uitneembaar voor de patiënt zelf wel door de tandarts.
Twee hoofdgroepen: verschroefd of gecementeerd. Subdivisies solitair of multipele restauraties, we zullen ze allemaal behandelen.
2.1 Solitaire gecementeerde kronen en stiftrestauraties (of stifttanden) op eigen gebitselementen.
       De solitaire kroon.

 KROON1 fig 23a. solitaire kroon (fronttand)    vmk2 fig 23b. solitaire kroon (fronttand)

KROON2 fig 24a. solitaire kroon (kies)        vmk1    fig 24b. solitaire kroon (kies)

Een solitaire kroon wordt veelal om esthetische redenen geplaatst vb. bij fronttanden (fig 23a,b) of om een tand te verstevigen na uitgebreide vullingen (fig 24a,b)

De solitaire stifttand.

3. De Hybride – of overkappingsprothese